12.02.2015

מרזים רגועים – רגועים מרזים

מכירים את המושג “פסיכו-סומאטי” בהן תופעות של הנפש משפיעות על הגוף ?

אבל הקשר הוא דו סיטרי, כלומר גם לתהליכים בגוף יש השפעה על הנפש. .

אז אם אתם עושים דיאטה ולא מרזים למרות כל מאמציכם, ייתכן ואתם לא מצליחים להוריד במשקל כיוון שאינכם רגועים!

כלומר, אם במרבית מהזמן אתם בדאגה, בדריכות, או בלחץ להספיק ותחושה שאין מספיק זמן, זה אומר שמערכת העצבים הסימפטטית אצלכם פעילה יותר, כלומר שהגוף מוזן ומעוצבב בעיקר באזורים ובמערכות שקשורות לחירום. שרירי הגוף, האישונים מתרחבים, …מנגד, יש פחות פעילות של מערכת העצבים הפרה-סימפטטית האחראית על עיכול (Rest & Digest) ועל תהליכי ייצור של דם ואנרגיה הקורים בשגרה..

אזי חיזוק הפעילות של המערכת הפרה-סימפטטית תייצר מערכת עיכול שעובדת טוב יותרכול תסייע לא רק בירידה במשקל, אלא גם הספיגה תתחזק, כל מערך הייצור של הדם והאנרגיה בגוף

אז על מנת להירגע ולאפשר לגוף לפנות אנרגיה לעיכול והרזיה

יש טכניקות נשימה פשוטות שיכולות להביא אתכם למצב רגיעה ועיכול.

לנשימה דרך האף אפקט מרגיע והיא תומכת בתהליכי ייצור בגוף, של דם ושל אנרגיה

נשימה דרך האף לרוב הינה עמוקה יותר ומזינה חלקים נמוכים ועמוקים בגוף.

היא מחזקת ותומכת את מערכת העיכול, מערכת המין, הגב התחתון והברכיים.

כאשר אנו נושמים דרך הפה אנו מאותתים לגוף שיש מצב של חירום.

הגוף מכין את עצמו למצב מסוכן או מאתגר ופחות מתפנה לטפל בענייני השגרה כמו מנוחה ועיכול.

נשימה דרך הפה פחות מזינה חלקים נמוכים ועמוקים של הגוף, היא מייבשת ומעודדת חרדה.

בנשימה עמוקה אל הבטן אנו מפעילים את הסרעפת, השריר המרכזי לנשימה, שיורד כלפי מטה.

כשהסרעפת יורדת הבטן נלחצת ונדחסת, כאילו מתנפחת תוך כדי השאיפה, כמו שרואים אצל תינוקות.

התרגול: בקצב רגוע ומזין של נשימה דרך האף אל הבטן.. ושחרור של הנשיפה ארוכה ורגועה

אנו מעודדים תהליכי ייצור ובניה בגוף, והשפעה ניכרת על מערכת העצבים.

איך זה קורה? בהפעלת הסרעפת אנו משפעלים את עצב הואגוס (Vagus) האחראי על שפעול מערכת העצבים הפרה סימפתטית הקשורה לרגיעה ולעיכול. מערכת העצבים הפרה סימפתטית אמונה על שמירת השלווה בגוף והתנהלות הדברים כסדרם. לכן, באמצעות נשימות עמוקות דרך האף אל הבטן ניתן להגיע לתחושה של שלווה, שקט מנטאלי ורגיעה שכל כך חשובים לבריאות שלנו.
לעומת זאת, הנשימה דרך הפה, נשימת החירום בה אוויר נכנס ויוצא במהירות וביתר קלות, משפעלת את מערכת העצבים הסימפתטית הקשורה למצבי דחק, לחץ או סטרס. אדרנלין המפעיל את מערכת העצבים הסימפתטית, מעצבב ומחזק את זרימת הדם אל שרירי השלד, על מנת שנוכל להתמודד עם מצבי לחץ, פחד ומאמץ גופני, שנוכל להילחם או לברוח. האישונים מתרחבים, תשומת הלב מופנית החוצה והמצב מוגדר כמצב חירום.

לסיכום, שתי עצות ששוות זהב:

ראשית, לתרגל חיזוק של שריר הסרעפת. רצוי לתרגל זאת אך ורק בשכיבה ועדיף לפני השינה.

נשימות אל הבטן, נשימות סרעפת כ 10 עד 15 דקות. לאט ובלי למהר..
כיצד? – השאיפה: להכניס אוויר דרך האף ולאפשר לבטן להתנפח-להתמלא. ניתן לדמיין את האוויר נכנס דרך האף ומגיע אל אזור הטבור ובטן תחתונה. פעולה זו מצריכה מאמץ שנובע מהפעלת הסרעפת.

במהלך הנשיפה, אפשר דרך האף או דרך הפה, יש לשחרר את כל האוויר מהגוף לאט ולתרגל הרפיה.

לדמיין כבדות של הגוף והיעדר מאמץ, ובפרט להרפות את כל שרירי הפנים; המצח רגוע, העיניים נחות והרפיה של הלסתות. מנוחה.

הערה: מי שמוצא כי הדבר קשה עבורו, ואינו יכול להפעיל את הסרעפת מבלי להפעיל גם את שרירי הצוואר והעורף סימן שעבורו תרגול זה חשוב עוד יותר. אם לא רואים שיפור ביכולת השאיפה העמוקה אל הבטן גם לאחר מספר ימים של תרגול ונראה שהריאות מתרחבות עדיין כלפי מעלה ומפעילות את שרירי העורף והצוואר, מוזמן להגיע לכמה מפגשים טיפוליים ללימוד ואיפשור נשימה מסוג זה שלה חשיבות אדירה על מנת לשמור על הבריאות.

עצה שניה ולא פחות חשובה – במהלך היומיום להמשיך לשדר לגוף-נפש שלנו שהכול רגוע. נשימת אף.
רבים נוטים מבלי לשים לב להכניס אוויר דרך הפה. לאחר שדיברו דיברו, או מתוך איזו חרדה לא מודעת או מחשבה שמטרידה, לוקחים אוויר דרך הפה כאילו תכף נגמר להם האוויר והם חייבים מיידית הרבה אוויר עכשיו! לכן כדאי, קודם כל לשים לב לכך ולזהות כשזה קורה. ובהדרגה להכניס את זה ליומיום, לסגל נשימה רגועה עם פה סגור. אם שמים לב שנשמנו דרך הפה, הכול בסדר, יכול להיות שגם לזה היה צורך (ממאמץ גופני או לחץ רגשי), אך להזכיר שוב לגוף לחזור לנשימה דרך האף, להירגעות ולשגרה. תשומת הלב לכך תשפיע על ההתנהלות שלכם בכביש, בשיחה או תוך כדי מתן הרצאה, ישפיע לטובה על יכולת הריכוז שלכם, להתנהל ברגיעה ואף לשמור על הספק גדול יותר בעבודה. תבדקו את זה לאורך זמן, תגלו בכללי שחייכם אכן משתנים ובפרט, שהנשימה דרך האף מרגיעה את הקיבה, מפחיתה רעב ומסייעת לשמור על המשקל.